Hoe is de premie opgebouwd?
Iedere verzekerde betaalt zorgpremie. Maar hoe berekenen we hoe hoog die premie wordt? En welke rol spelen reserves hierbij? Wij leggen het graag aan u uit.
Rekenpremie
De overheid bepaalt welke zorg in de basisverzekering is opgenomen en berekent jaarlijks voor de zorgverzekeraars een zogenoemde 'nominale rekenpremie'. Die rekenpremie is voor zorgverzekeraars de basis voor het berekenen van hun premies.
Wat doen we als we geld overhouden?
ONVZ is een verzekeraar zonder winstoogmerk. Als we geld overhouden, dan gaat dat geld naar de zorg of gebruiken we dat om ons eigen vermogen te versterken, zodat we eventuele financiële tegenvallers kunnen opvangen. Als het kan, gebruiken we een deel van onze reserves om ervoor te zorgen dat de premie minder hard stijgt. We zijn daarbij wel verplicht om ons eigen vermogen op peil te houden, zodat wij ook in de toekomst in staat zijn om zorgkosten te kunnen vergoeden. De hoogte van deze reserves bepaalt de overheid.
Hoe komt ONVZ aan het eigen vermogen?
Ten eerste betalen verzekerden van ONVZ premie. Daarnaast krijgt ONVZ, net als alle andere zorgverzekeraars, van de overheid een bijdrage uit het Zorgverzekeringsfonds. Hiermee vergoeden we de zorgkosten van onze verzekerden, zoals een bezoek aan de huisarts, geneesmiddelen van de apotheek of een operatie in het ziekenhuis.
Omdat ONVZ – als vereniging – geen winstoogmerk heeft, gaat premiegeld dus altijd naar de zorg en naar onze verzekerden.
En verandert de dekking?
Bij ONVZ heeft u ruime zorgkeuze. Dat betekent dat u 100% vergoeding krijgt bij alle huisartsen en ziekenhuizen. En bij alle zorgverleners met een contract. In onze basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen zijn wijzigingen doorgevoerd voor 2025. Een overzicht van de wijzigingen vindt u hier.
Hoeveel geld gaat naar de zorg?
Bij ONVZ gaat 97% van uw premie naar zorg. Hiermee betalen we bijvoorbeeld zorgverleners, operaties en medicijnen. Met de overige 3% organiseren we deze zorg. Onder deze organisatiekosten vallen bijvoorbeeld personeelskosten, maar ook de kosten voor het verwerken van uw declaraties.
De premieopbouw voor 2025
Goed om te weten
-
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Alle verzekerden betalen samen de totale kosten van alle zorg. Zo betaalt iedereen mee aan de kraamzorg voor moeders. Of aan de kosten van specialistische zorg die bijvoorbeeld oudere mensen vaak nodig hebben. Hierdoor blijft de gezondheidszorg voor iedereen in Nederland betaalbaar en toegankelijk.
-
In 2025 bedraagt de premie van de ONVZ Vrije Keuze basisverzekering in 2025 komt uit € 166,10 per maand. De premie van de ONVZ Bewuste Keuze basisverzekering is in 2025 € 156,10 per maand.