ONVZ

Uitleg MRI

Als uw behandelaar een MRI nodig vindt.

Wat is een MRI-scan?

Soms heeft uw arts voor een goede diagnose extra onderzoek nodig. Bijvoorbeeld bij knieklachten of rugpijn. Als een röntgenfoto hiervoor onvoldoende gegevens kan leveren, dan krijgt u soms een MRI-scan. Bij een MRI-scan worden foto’s gemaakt van doorsneden van het lichaam terwijl u in een smalle tunnel ligt. De scan is pijnloos en maakt gebruik van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Er komt geen röntgenstraling of radioactieve straling aan te pas.

Vergoeding MRI-scan

Een MRI-scan vergoeden wij. Maar let op: soms zit de MRI in het dbc-zorgproduct, kortweg dbc, van het ziekenhuis of de kliniek waar u in behandeling bent. Een losse rekening van de MRI vergoeden wij dan niet. Hieronder leggen we dit uit.

2 situaties

  • De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder.

    U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist, maar krijgt alleen de scan. Het ziekenhuis stuurt de uitslag van de MRI naar uw huisarts.

    De huisarts stelt de diagnose en bespreekt met u of u bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut moet. Als uit de MRI blijkt dat er toch een specialist naar uw klacht moet kijken, dan stuurt uw huisarts u voor alsnog door naar de medisch specialist. Bijvoorbeeld een orthopeed of neuroloog. Uw huisarts kan de MRI naar de medisch specialist opsturen, zodat u het onderzoek niet opnieuw hoeft te doen.

    De basisverzekering vergoedt in deze gevallen de MRI-scan apart. Als uw huisarts u doorverwijst, opent de medisch specialist daarnaast nog een dbc. Voor de MRI (en een eventuele dbc) geldt het eigen risico.

  • Meestal verwijst uw huisarts u direct naar een medisch specialist voor diagnostisch onderzoek. Dan kan die een MRI-scan laten maken.

    Dat kan bijna altijd in het ziekenhuis van uw specialist, maar vaak moet u wel even wachten. De medisch specialist bepaalt op basis van uw indicatie hoe snel de MRI gemaakt moet worden. Hij behandelt u ook verder na de uitslag van de MRI.

    De medisch specialist opent voor de behandeling een dbc. De kosten van de MRI-scan vallen in de dbc, net als het consult bij de medisch specialist en de behandeling. 

    De basisverzekering vergoedt de gehele dbc. We vergoeden de MRI-scan niet apart. Voor die dbc geldt het eigen risico.

    Vindt u dat u te lang moet wachten op een MRI in het ziekenhuis? Dan kunt u dat bespreken met uw medisch specialist. 

    In een MRI-centrum kunt u soms snel terecht. Maar laat u zelf een MRI-scan maken in zo’n centrum of in een andere kliniek? Dan vergoedt de basisverzekering die kosten niet.

    U kunt wel vragen of het ziekenhuis de kosten van de MRI aan de andere kliniek wil betalen. Dat heet onderlinge dienstverlening. Niet alle ziekenhuizen werken daaraan mee.

Goed om te weten

  • Soms is de wachtlijst voor een MRI-scan erg lang. De medisch specialist kan inschatten of het medisch verantwoord is om te wachten. Als het nodig is dat u sneller een scan krijgt, kan de specialist bijna altijd een kortere wachttijd regelen.

    Komt u er niet uit met uw medisch specialist? En moet u langer dan 4 weken wachten vanaf het gesprek met uw medisch specialist? Neem dan contact op met onze ZorgConsulent. Die kan dan kijken of u ergens anders sneller een MRI kunt krijgen.

    Als uw huisarts een MRI-scan aanvraagt om zelf een diagnose te stellen, dan kunt u bij sommige MRI-centra snel terecht. U kunt ook contact opnemen met onze ZorgConsulent. Die kan meestal op korte termijn een MRI-scan voor u regelen. Soms moet u dan wel wat verder reizen.

  • Als de huisarts een MRI-scan laat maken van een ander lichaamsdeel dan de knie, schouder of onderrug, dan wijkt hij af van de richtlijnen. Meestal vraagt hij dan vooraf toestemming aan ons. Zo kunnen wij toetsen of uw huisarts terecht van de richtlijn afwijkt. Doet hij dat niet? Dan willen wij soms eerst de reden weten voor de MRI-scan, voordat wij de rekening betalen.

    Bent u onder behandeling van de medisch specialist? Maar bent u vanwege de lange wachttijd op eigen initiatief naar een andere instelling gegaan voor een MRI-scan? Dan vergoeden wij de MRI-scan niet. De kosten ervan betalen wij namelijk al aan de medisch specialist via de dbc. U kunt het ziekenhuis vragen om de kosten aan de andere instelling te betalen. Dat heet onderlinge dienstverlening. Maar niet alle ziekenhuizen werken daaraan mee.

  • Heeft de huisarts de MRI-scan aangevraagd? Dan vallen alleen de kosten van de MRI-scan onder uw eigen risico. 

    Heeft uw medisch specialist de MRI-scan laten maken? Dan valt de hele dbc van de medisch specialist onder uw eigen risico. De kosten van de MRI-scan zitten daarin.

  • Wilt u een MRI-scan laten doen terwijl dat medisch niet nodig is? Bijvoorbeeld omdat u zich zorgen maakt over een aandoening die in uw familie veel voorkomt? Dan vergoeden wij de kosten helemaal of voor een deel als u hiervoor onze aanvullende verzekering Optifit of hoger heeft afgesloten. De basisverzekering vergoedt de kosten niet.

  • In sommige gevallen moet u in een aangepaste MRI. Dit kan een open MRI zijn of een MRI waarbij u kunt zitten. Dit maakt voor de vergoeding ervan geen verschil.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties